Cégünk és befektetéseink

 

A MAVA Befektetési Kft-t (MAVA) 1997-ben Szemerey Zoltán és partnerei alapították a Magyar Amerikai Vállalkozási Alap (Hungarian American Enterprise Fund) exkluzív management tanácsadójaként.

Az alapítás utáni években több magántőke befektetési alapot hozott létre nemzetközi intézményi befektetők bevonásával. A cég által létrehozott alapok 1997 és 2004 között több mint 150 millió USD befektetést irányítottak a hazai kkv szektorba tőkeemelésekre és vállalati kivásárlásokra. A számos eredményes befektetés exitjét öt sikeres hazai és nemzetközi IPO fémjelezte. A befektetések az IT, a telekommunikációs iparban, a pénzügyi szolgáltatások, és az orvosi technológiák terén kiemelkedő megtérülést eredményeztek az alapok befektetői számára.

2004-től az alapok befektetési tevékenységének és azok eszközeinek értékesítést követően a MAVA befektetési holding szerepet kapott, az alapok megmaradó portfóliójának átvétele és befektetések apportálása révén. A befektetési tanácsadási tevékenységet ez után egy hosszútávú stratégia váltotta fel, ami csak egy szűkebb befektetési piaci szektorokra fókuszált. Kiemelt befektetési célpont lett az agrárium a közép-keleteurópai régióban. A következő években a portfólióba tartozó Helvét-Farm Zrt. már európai szinten vezető szántóföldi növénytermesztési pozíciót ért el különös tekintettel a 2009-ben megkezdett ökológiai gazdálkodásra. Fontos befektetés volt a Pécsi Sörfőzdében befolyást biztosító részesedés megvásárlása 2017-ben.

A többségi stratégiai befektetései mellett minősített kisebbségi befektetője több cégnek, köztük a Sultzer Pumpen Kft-nek, a Gyöngyösi Mezőgép és Járműtechnika Kft-nek, a Farmaventura Kft-nek, és a PEIK Zrt-nek.

A több évtizedes befektetési tapasztalatokra támaszkodva stratégiai célkitűzés a befektetések értékállóságának megőrzése és folyamatos növelése a fenntartható környezetpolitikával összhangban, valamint nagy növekedési potenciállal rendelkező fiatal cégek felkarolása és sikerre vitele.

 

Ipari befektetések

 

Gyöngyösi Mezőgép és Járműtechnika Kft.

A cég hagyományosan, haszongépjárművek teljeskörű javításával, felújításával, valamint gépalkatrészgyártásával foglalkozik, ám a Volán társaságoknál és a BKV-nál jó pozíciót vívott ki magának, így a profiljába tartozik buszok villamosok és egyéb tömegközlekedési járművek korszerűsítése, teljes átalakítása is. A járműtechnológia rohamos fejlődése a dízel javítási piac zsugorodását eredményezte az elmúlt években, melynek következménye képpen előtérbe került a cég saját ingatlan vagyonának bérbeadása is. Az e-mobilitás térnyerése ugyanakkor még számos kitörési lehetőséget jelent a cég számára.

Zultzer Pumpen Kft.

Napjaink trendjeinek megfelelően a legtöbb piaci szektor szereplője saját környezeti lábnyomának csökkentésére törekszik. Egyre nagyobb kereslet mutatkozik a gyors megtérülést biztosító, megbízható minőségű, energiatakarékos szivattyú, keverő, áramláskeltő és levegőztető rendszerekre. A multinacionális Sultzer csoporttól való kivásárlás óta stabilan működő szennyvízipari megoldásokat kínáló Zultzer Pumpen Kft. a partnerek visszajelzése alapján eredményesen tudja kielégíteni a szektor igényeit.

Pécsi Sörfőzde Zrt.

A 2017 évi bevásárlás a Pécsi Sörfőzdébe közel hároméves restrukturálási intézkedések követtek, aminek eredményeképpen a korábban veszteséges cég mára már nyereségesen működik. A termék portfolió megújult, piacra kerültek glutén mentes és bio termékek. A Vállalat nemzetközi tanúsítások birtokában a hazai és nemzetközi craft italgyártási szegmensben kíván piacot szerezni. A sörfőzdében 2018 óta a söröket hagyományosan, az 1516-os német tisztasági törvény (Reinheitsgebot) alapján főzik.

Ingatlanbefektetések

 

A MAVA ingatlan befektetései rendszerint ipari befektetésekből leválasztott eszközök, amelyek hasznosításra vagy értékesítésre kerültek. A portfólióba tartozó kedvező lokációjú irodák és ipari ingatlanok hosszútávra vannak kiadva.

 

Mezőgazdasági befektetések

 

A Helvéd-Farm Zrt. és leányvállalatai a 2009-es évet követően mind átálltak ökológiai szántóföldi növénytermesztésre. Ez a befektetési forma nemcsak válságállónak bizonyult, de kiemelkedő növekedést tudott elérni stabil cashflow termelés mellett. A géppark modernizálásra került a termelés mintegy 4000 hektáron évről évre javuló eredményességet produkál. A csoport minden egyes tagja BIO Suiss tanusítással is rendelkezik, és prémium, exportpiaci pozíciókkal rendelkezik.

 

Kapcsolat

 

info@mava.hu