MAVA

Cégünk és befektetési stratégiánk​

A MAVA Befektetési Kft. (MAVA) 1997-ben alapult a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (Hungarian-American Enterprise Fund) befektetési tanácsadójaként.

A működés megkezdését követő években több magántőke befektetési alapot hozott létre nemzetközi intézményi befektetők bevonásával. Az alapok 1997 és 2004 között több mint 150 millió USD befektetést irányítottak hazai vállalkozásokba. A befektetőknek kiemelkedő megtérülést eredményeztek az IT, a telekommunikációs és a pénzügyi szolgáltatási területeken megvalósult tőkeemelések, melynek sikerét hazai és nemzetközi IPO-k fémjelezték.

2004. után a MAVA fokozatosan magán, illetve kockázati tőke holding szerepet vállalt, egy szűkebb befektetési piacra fókuszálva. A közép-keleteurópai régió agráriuma kiemelt célpont lett. A portfólióba tartozó Helvét-Farm Zrt. és a BioVentura Agricola SRL ökológiai szántóföldi növénytermesztés területén erős pozíciókat értek el. A Pécsi Sörfőzde Zrt-ben szerzett részesedés 2017-ben belépést jelentett az élelmiszerfeldolgozás területére.

A vállalat minősített kisebbségi befektetője több cégnek, amelyek közé tartozik a Zultzer Pumpen Kft, a Gyöngyösi Mezőgép- és Járműtechnika Kft, a Farmaventura Kft, az Organic One Kft, és a PEIK Zrt.

Meghatározó célkitűzés a befektetések értékállóságának megőrzése és folyamatos növelése a szinergiák kihasználásával fenntartható környezetpolitikával összhangban.

Gyöngyösi Mezőgép- és Járműtechnika Kft.

A cég hagyományosan, haszongépjárművek javításával, felújításával, valamint gépalkatrészgyártásával foglalkozik. Profiljába tartozik buszok, villamosok és egyéb tömegközlekedési járművek korszerűsítése, átalakítása. Az utóbbi években előtérbe került a cég ingatlan vagyonának bérbeadása. Az e-mobilitás térnyerése kitörési lehetőséget jelent a cég számára.

Zultzer Pumpen Kft.

A Multinacionális Sultzer AG hátterével a magyarországi szennyvíztisztítási piac fontos szereplője. A Sultzer csoporttól való kivásárlást követően a szennyvízipari megoldásokkal kapcsolatos mérnökszolgáltatások és szerviz tevékenység került előtérbe.

Pécsi Sörfőzde Zrt.

A 2017 évi tulajdonrész szerzést követően mélyreható restrukturálási intézkedések történtek, aminek eredményeképpen a cég nyereségesen működik. A termék portfolió megújult, piacra kerültek glutén mentes és bio termékek. A nemzetközi tanúsítások birtokában a craft italgyártás területén a hagyományos, német tisztasági törvénynek (Reinheitsgebot) megfelelően kívánja a hazai és export piacait fejleszteni.

Ipari befektetések

Mezőgazdasági befektetések

A Helvét-Farm Zrt. és leányvállalatai teljes mértékben átálltak ökológiai szántóföldi növénytermesztésre. Ez a gazdálkodási mód válságállónak bizonyult, és egyben kiemelkedő növekedést tudott elérni. A korszerű eszközpark birtokában a biodiverzitást előtérbe helyező talajkímélő gazdálkodás folyik mintegy 4000 hektáron történik. A csoport hazai és romániai tagjai BIO Suisse tanúsítással is rendelkeznek. 2019-ben átadásra került egy Bühler technológián alapuló tönkölyhántoló üzem. Az értékesítését az Orgainc One Kft. biztosítja az exportpiacokon a budapesti raktárbázis hátterével.

A jelenlegi ingatlan portfólió főként a korábbi befektetésekből való kiválások útján jött létre. A kedvező lokációjú irodák és ipari ingatlanok hosszútávra vannak kiadva.

Ingatlanbefektetések

Kapcsolat

info@mava.hu